De rigide fiscale regels in de Europese Unie en het gebrek aan een gezamenlijk fiscaal beleid, maken het lastig om de economie van de eurozone vooruit te helpen.

Dat stelt de Tilburgse econoom Harrie Verbon in een video-interview met discussieforum Me Judice.

Verbon gaan in op de discussie over het lage-rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB), waar veel verzet tegen is in Nederland en Duitsland.

In Nederland hebben vooral pensioenfondsen last van de lage rente, die noopt tot verhoging van de pensioenpremies of het korten op de uitkeringen. In Duitsland is er een groot spaaroverschot en merken particulieren en bedrijven dat de spaartarieven steeds kariger worden.

Fiscaal beleid eurozone

Volgens Verbon ligt het hoofdprobleem echter bij het feit dat de eurozone wel een gezamenlijk monetair beleid kent, maar geen gecoördineerd fiscaal beleid. Het enige houvast is het Europese begrotingspact dat overheidstekort van maximaal drie procent toestaat.

De huidige periode van economische zwakte, die sinds de kredietcrisis van 2008 drukt op de eurozone, vraagt volgens Verbon om ander beleid. Rijke eurolanden zouden hun begrotingstekorten moeten laten oplopen om de bestedingen te stimuleren.

Zie het video-interview van Me Judice met econoom Harrie Verbon.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl